Stancolás

Stancolás segítségével szinte bármilyen forma kivágható a papírból. Ezzel a technológiával íveltre vagy lyukasra is formálható az alapanyag. Ha kivágásról beszélünk, legyen szó wobblerekről, kártyanaptárakról, mappákról, attrapokról, belógókról, dobozokról, a stancolás felhasználási területe végtelen.

Árajánlatkérés

Termékleírás:

A technika három részre osztható: kivágásra, bígelésre és perforálásra. Ha a stancológépet előbbire használjuk, szinte bármilyen forma kivágható a papírból. Könyvek esetében például így érhető el, hogy a felső lap alatt láthatóvá váljon az alsó. De akár a lapok széle is alakítható vele, lekerekíthetőek a sarkok, stb.

A bígelés a hajtás során válik fontossá: ilyenkor tompa késeket használunk, amelyet nem elvágják a lapokat, hanem egy mélyedést hoznak létre bennük. Ez vastagabb papírok (pl. karton) használatakor mindenképpen szükséges, hogy könnyedén és pontosan összehajthatóvá váljanak (pl. dobozok).

A perforálás során a kések szaggatottan vágják el a papírt, így azok könnyen téphetővé válnak. Ez például belépőjegyek, karszalagok esetén használatos, de például kupont tartalmazó szórólapok esetén is jó választás.

A stancoláshoz szükséges stancszerszámot készíteni: a formára hajlított vékonypengéjű késeket fa alapba illesztjük – később ezt helyezzük egy magasnyomású gépbe.

Árajánlatkérés