Az ideális betűtípus

A betűtípus a vállalkozás arculatának része, ezért fontos, hogy jól válasszunk, amikor letesszük a voksunkat egy-egy font mellett. Minden készlet egyedi hangulatot sugároz, így különböző tartalmakhoz ideálisak, a rengeteg lehetőség között pedig néha nem könnyű rátalálni az igazira. Cikkünkben bemutatunk pár tippet és tanácsot, amellyel közelebb kerülhet a megoldáshoz.

A változatosság fontos, de vigyázzunk a túlzásokkal

Egy hosszabb szöveget, weboldalt, stb. könnyedebbé és lendületesebbé tehet, ha nem csupán egy betűtípust használunk. Két, három, vagy akár négyféle változat is megengedett, de arra mindenképpen oda kell figyelni, hogy hasonlítsanak egymásra, vagy egy családból származzanak.

Fontos, hogy következetesen használjuk őket, így például ha címsornak egy bizonyos fontot választottunk, ragaszkodjunk hozzá a későbbiekben is.

Igazítsa a mondanivalóhoz

Nem elég a tartalmas szöveg, ma már semmilyen terméknél és szolgáltatásnál nem fogadható el a hanyag vagy nem odaillő megjelenés. Ha könnyed hangvételű témánkhoz túl elegáns, vagy ünnepélyes betűkészletet választunk, éppolyan taszító hatást érhetünk el, mintha ellenkező esetben választanánk játékos, gyerekes változatot.

Figyeljünk továbbá arra, hogy a kifejezetten különleges, extravagáns karakterekből csak elvétve helyezzünk el a kívánt felületen, mert egy letisztult design sokkal professzionálisabb kialakítást eredményez túldíszített társaival szemben.

Az olvashatóság mindenekelőtt

A legfontosabbat a végére hagytuk: sose hagyjuk, hogy megálmodott színárnyalataink, egyedi fontjaink az olvashatóság rovására menjenek. Nem ajánlatos például harsány, rikító színű alapra helyezni a hosszabb folyó szöveget. Használjuk őket inkább a címsoroknál, gomboknál, és preferáljuk inkább a finom, visszafogott palettákat.

Vigyázzunk a túl szűk térközökkel is, mert szintén zavaróak lehetnek leendő ügyfeleink, olvasóink számára. Tartsuk szem előtt, hogy a szellős, átlátható weboldalakkal, katalógusokkal, könnyebben juttathatjuk el mondanivalónkat közönségünk számára.

+1 tipp

Ha egyelőre mégis nehezen igazodunk el a tipográfia világában, érdemes designnal vagy grafikai megoldásokkal foglalkozó blogokat, gyűjtő oldalakat böngészni, hogy képbe kerülhessünk az aktuális trendekkel és irányvonalakkal.

Tudjon meg többet a grafikai tervezésről!
Grafikai tervezés árajánlat kérés

Szívesen megvalósítaná a fentieket? Kérje a Focus-Premier Nyomda segítségét!

2019. augusztus 23.