Egyedi gyűrűs mappa – tudnivalók a gyártás folyamatairól

Tartós, masszív és az iratokat könnyű benne rendezni. Ezek a gyűrűs mappa legjobb tulajdonságai, amik miatt az irodai polcok és a konferenciák közkedvelt kelléke. De mit kell tudni a készítéséről?

A gyűrűs mappa készítését praktikus és üzleti okok is indokolják. A gyűrűs mappa praktikuma abban rejlik, hogy irattárolásra az egyik legjobb megoldás. Egy sima mappához képest jóval masszívabb, tartósabb, és hatékonyabban óvja a benne tárolt iratokat. Ezen kívül az irodai polcokat is egységesíteni lehet vele.

A gyakorlati hasznán kívül viszont márkaépítésre is kiválóan használható. Mivel egyedi mintával is kérhetjük a gyártását, így a cég arculatával, színeivel és jelmondatával is meg tudjuk rendelni.

Ha egy konferencián járunk, és szeretnénk a vállalkozásunkat népszerűsíteni, akkor a gyűrűs mappa használata is a branding része lehet. Ha ügyféltárgyaláson veszünk részt, akkor egy bemutatóanyagnál vagy az árajánlat átadásakor is professzionálisabb benyomást kelt egy egyedi mappa, mintha csak sima, papírbolti mappát használnánk.

Miért jobb a gyűrűs mappa a hagyományosnál?

A hagyományos mappa is ellátja a feladatát, mert segít tárolni az iratokat, ugyanakkor a rendszerezés sokkal nehezebb, mert ha bele akarunk tenni egy papírt, akkor ki kell vennünk az összeset. Egy gyűrűs mappa esetében viszont a fém gyűrűknek köszönhetően bárhova könnyen beszúrhatunk egy-egy dokumentumot, illetve a gyűrűk miatt lapozni is sokkal könnyebb. Az olvashatóság miatt katalógusként is működik, ezért az ügyfeleknek is oda tudjuk adni, hogy átnézhessék a cég portfólióját.

Mivel lehet egyedivé tenni egy gyűrűs mappát?

A gyűrűs mappáknál kívül és belül is van lehetőség egyedi minták nyomtatására. A cég arculatának igényes megjelenítéséhez érdemes grafikus segítségét kérni. Ha erre nincs mód, akkor forduljon nyomdánkhoz, és segítünk!

Ha prémium hatásra törekszünk, akkor ezt valamilyen felületnemesítési eljárással érhetjük el. Ilyen például a fóliázás, melynek során a mappa felületét vékony fóliaréteggel vonják be. Ezt azért szokták választani, mert védi a mappát, mélyíti a színeket, és kellemesebb a tapintása. Matt és fényes változatban is választható.

A fóliázás hátránya, hogy csak teljes oldalak bevonására alkalmas. Ha csak egy-egy alakzatot, például egy logót szeretnénk kiemelni, akkor az UV formalakkozás a megfelelő választás. Azon túl, hogy maximális védelmet nyújt, az eredmény is rendkívül látványos lesz.

Ennek a rokona a prégelés, ami inkább dekorációs, mint védelmi célokat szolgál, abban viszont kiváló. A prégelés azt jelenti, hogy egy vékony, fémes fóliát préselnek a papírba, ezzel kiemelhetőek a címek vagy hangsúlyosabbá tehetőek bizonyos grafikai elemek.

Ha egy visszafogottabb megoldást keresünk a gyűrűs mappánk vizuális elemeinek kiemelésére, akkor a dombornyomás jöhet még szóba. Ez 3D-s hatást kölcsönöz a mappának azzal, hogy kiemel vagy besüllyeszt egyes részeket, emiatt pozitív és negatív dombornyomásnak is hívják. Arra érdemes odafigyelni, hogy ez az eljárás csak vastagabb papíron kivitelezhető.

Milyen méretben lehetséges a gyűrűs mappa készítése?

Egy gyűrűs mappában általában A4-es méretű papírlapokat szoktak tárolni, emiatt a leggyakoribb gyártási mérete is A4-es, de természetesen egyedi igény esetén ez más méretben is lehetséges.

A mappa ajánlott papírvastagsága műnyomó esetén 300 vagy 350 gramm, ofszet esetén 250 vagy 300 gramm. A borítás papírvastagságát nem szükséges megadni, mivel ezt a technológia határozza meg. A borítást egyébként 2 mm-es szürkelemezre kasírozzák fel a nyomdában.

Mennyi idő alatt készül el egy gyűrűs mappa?

Egy gyűrűs mappa elkészítése átlagosan 8-15 munkanap.

Szeretne többet megtudni, esetleg árajánlatot kérni? Vegye fel velünk a kapcsolatot és érdeklődjön munkatársainktól!