A legfontosabb tudnivalók a könyvek készítéséről

A könyv az egyik legprémiumabb nyomtatott termék: tartalmas, strapabíró, esztétikai szempontból pedig kiváló. De hogy hozható ki a legtöbb egy kiadványból, illetve mit érdemes tudni a könyvgyártásról, könyvnyomtatásról? Cikkünkben előbbi kérdéseket vettük górcső alá, ezúttal a puhatáblás katalógusokra helyezve a fókuszt.

Mikor érdemes a puhatáblás könyvek mellett letenni a voksot?

Több esetben is: ha alapvetően terjedelmes tartalommal számolunk, ha fontos az exkluzív megjelenés, illetve ha fokozott igénybevételnek lesz kitéve a nyomtatandó anyag. A vastag előlapnak köszönhetően a borító remekül ellenáll a fizikai behatásoknak, ütődésnek, pornak, de akár kisebb fokú nedvességnek is. De akkor már miért nem a keménykötéses változat – merülhet fel a kérdés az olvasóban. Nos, itt a legtöbbször az árképzés a mozgató rugó. A puhatáblával ellátott katalógusok alapvetően kedvezőbbek a költségeket tekintve, illetve elkészítési idejük is kevesebb a fűzött változatokhoz képest. Utóbbi a PUR-ragasztókötésnek köszönhető. De mit is jelent ez pontosan? Mutatjuk!

A PUR-kötés

A technológia jelenleg a legmodernebb eljárás a puhatáblás kiadványokat tekintve. A korábban használt ragasztókötések kevésbé tartósak, illetve száradási idejük is jóval meghaladja a PUR-ét, amely mindössze 24 óra. Ha tehát hosszú élettartamot szeretne a kötetnek, érdemes mindenképpen ezzel a megoldással számolni. Nyomdánkban az ilyen jellegű megrendelések mindegyikéhez a PUR-kötést alkalmazzuk.

Éljen sokáig a könyv – felületnemesítő eljárások

Amennyiben szeretné tovább növelni az ellenállóságot, alkalmazzon felületnemesítő eljárásokat a könyvgyártás során! A borító lakkozása, fóliázása jelentősen hozzájárul az évek számához, így ezeken nem érdemes spórolni. A fóliázás a leghatásosabb módszer, a technika során egy vékony fóliával vonjuk be a papírt, amely kivételes védőréteget képez. Matt, vagy csillogó változatban is kérhető, az Ön ízlésére bízva a választást. A lakkozás kedvezményesebb árú technológia. Szintén jó módszer a felületnemesítésre, azonban hatásfokban kissé elmarad a fóliázástól. Dekoratív célokra is használható, ugyanis a fóliával ellentétben akár kis felületen is alkalmazható. Szintén kérhető matt vagy csillogó variánsban is.

Példák puhatáblás könyvekre

Hoztunk pár példát, hogy érzékeltetni tudjuk, milyen esetekben tökéletes választás könyvgyártáskor a puhatáblás kötet. Például termékkatalógushoz: prémium érzetet ad ügyfelei, megrendelői számára, miközben szellős, átlátható és dekoratív. Emellett gyakran alkalmazzák oktatóanyagokhoz, tankönyvekhez, de nem ritka évkönyvek, céges kiadványok során sem a használatuk.

+ 1 tipp: próbálja ki a gerincvastagság mérőnket!

A tervezés folyamatában érdemes a könyv gerincén lévő felülettel is számolni, hiszen kiemelten fontos információk kerülnek ide: a cím, a szerző, illetve a polcra helyezve ezáltal lesz felismerhető a kiadvány. Készítettünk egy kalkulátort, amellyel kiszámolhatja, pontosan mekkora területre dolgozhat. A gerinc számos tényezőből áll össze: a lapok számából, fajtájából, a borító grammsúlyából. Próbálja ki most!
Amennyiben felkeltettük érdeklődését, lépjen kapcsolatba munkatársainkkal elérhetőségünk egyikén!

Könyvgyártás árajánlatkérés
2020. augusztus 10.