Így készül a tökéletes magazin!

A magazin, vagy másnéven katalógus az egyik legismertebb nyomdai termék. Dekoratív, viszonylag nagy terjedelmű, ráadásul rendelkezik annyi és akkora felülettel, hogy igazán kreatív megoldásokkal lehessen feldobni a végeredményt. De hogyan is készül a tökéletes magazin? Ennek a titkát kutattuk!

Természetesen varázsrecept nem létezik a fenti kérdésre, hiszen minden projekt más és más, különböző célokkal. Hoztunk azonban pár tippet és irányvonalat, amely mentén elindulhat!

Válassza a megfelelő formát!

A köznyelvben, ha valaki a magazinra gondol, több nyomdai termék is szóba jöhet: irkatűzött füzet, ragasztott katalógus, esetleg hajtott szórólap. Hogy Önnek melyik a legmegfelelőbb, az a legtöbb esetben a terjedelmen és a költségvetésen múlik.

Puhatáblás könyv

Ha igazán prémium megoldást keres, megtalálta! Exkluzivitás, tartósság és páratlan megjelenés jellemzi a kiadványokat. Úgynevezett PUR-ragasztókötéssel rögzítik a lapokat, amelyek a masszív lapozást és a szállítást is bírják. A borító vastagabb kartonból készül, így erősen védi a belíveket. E vastagságnak köszönhetően a felületnemesítő technikák is bátran alkalmazhatóak rajta, de erre a cikk második felében térünk ki. A három közül ez a legdrágább termék, de esztétikájában és tartósságában kifizetődik a választás. Éves, féléves, vagy prémium magazinoknál használják ügyfeleink.

Irkatűzött füzet

A leggyakoribb megoldás, ha magazinról van szó – bizonyára Ön is találkozott már irkatűzött magazinokkal az újságosnál, vagy a postaládájába bedobva. Gyors és költséghatékony megoldás, azonban csak 80 oldal tartalomig használható, tartóssága pedig bőven elmarad a puhatáblás könyvekétől. Havi-, hetilapoknál szokták alkalmazni.

Hajtott szórólap

Kilóg a klasszikus értelemben vett magazinok közül, ugyanis nagyon kevés szöveg helyezhető el rajta. De lehet, hogy az Ön esetében éppen ez az előny az, amire szükség van: ha napilapot készít, vagy csak pár terméket szeretne bemutatni (termékmagazin, szezonális akciók, stb.), pénztárcabarát és gyors megoldás.

Felületnemesítés

Ha kiválasztotta a tökéletes formát, elkészült a belívekre szánt szöveg, megvannak a képek, nem maradt más, mint felkelteni leendő olvasói figyelmét egy izgalmas borítóval!

Ahogy korábban említettük, a legtöbb lehetőség akkor adott, ha például puhatáblás könyvvel dolgozik. Vannak ugyanis olyan technikák, amelyek csak vastagabb lapokon alkalmazhatóak, például a dombornyomás – minden esetben érdemes tehát a nyomdával konzultálnia, hogy megismerhesse lehetőségeit!

De nem kell elkeserednie, akkor is számtalan izgalmas módszer közül válaszhat, ha irkatűzött vagy hajtott lappal dolgozik: a fóliázás vagy lakkozás nem csak szebbé, de ellenállóbbá is teszi a nyomtatott anyagokat, ráadásul mindkét esetben matt vagy csillogó verziót is választhat. Ha pedig egyikről sem szeretne lemondani, UV-formalakozzással akár mindkettőt elhelyezheti a lapokon! Hogyan is kell ezt elképzelni? Például készíttethet egy teljesen matt felületű újságborítót, amelyen a magazin címe csillogó betűkkel iródik – elképzelésének csak a fantáziája szabhat határt.

Ha úgy érzi, hogy az újságba/újságra tervezett grafikája nem elég figyelemfelkeltő, elbírna még egy kis utómunkát, szívesen segítünk: grafikai tervezés szolgáltatásunkkal örömmel valósítjuk meg ötleteit.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén!

Árajánlatkérés
2023. május 26.

Ilyen egyedi letisztult weboldalt szeretne ön is? Szívesen segítünk.