Könyvkiadás kisokos

Szeretné kiadni a könyvét, de nem tudja, hogyan fogjon hozzá? Ebben a cikkben megmutatjuk, milyen folyamatokon kell egy kéziratnak végigmennie ahhoz, hogy könyv válhasson belőle!

Sok ember fejében megfordul, hogy ír egy könyvet, ebben élenjárók az izlandiak, ahol minden tízedik lakosnak ott díszeleg a neve valamilyen köteten. Nem véletlen, hogy van is erre egy mondásuk: “Ad ganga med bok I maganum”, ami nem mást jelent, mint hogy mindenkinek van egy könyv a gyomrában. De nem kell izlandinak lenni ahhoz, hogy mi is könyvet adjunk ki. Nem muszáj feltétlen szépirodalomban gondolkodnunk, írhatunk gyerekkönyvet, szakmai témájú kiadványt, rajzolhatunk képregényt vagy papírra vethetjük családunk kivételes történeteit.

Kiadó vagy magánkiadás?

Nem olyan rég még egy könyv megjelenéséhez sok tényezőnek kellett együtt állnia. A téma vagy a szerző több ezer példány nyomtatását indokolta és könyvkiadó nélkül szinte lehetetlen volt, mert ők vállalták a feladatokat és a költségeket. Az utóbbi években a digitális nyomdatechnika fejlődésének köszönhetően már jó minőségben, kisebb példányszámban és kedvező áron is elkészülhet a várva várt mű.

Ha már adtunk ki könyvet vagy ismerik a nevünket, akkor könnyebb dolgunk lehet nagyobb könyvkiadóknál. Akkor is érdemes próbálkoznunk, ha új szerzők vagyunk, csak fel kell rá készülni, hogy nem feltétlen olyan visszajelzést kapunk, mint amire várunk.

könyvnyomtatás

Amennyiben nem járunk sikerrel nagy kiadóknál, de mindenképp el akarunk indulni, akkor érdemes magánkiadót keresnünk. Ezek a vállalatok ugyanazokon a folyamatokon viszik keresztül a kéziratunk, amint a nagy kiadók. Ha magánkiadás mellett döntöttünk, érdemes olyan partnert keresni, aki szerződésben áll nagyobb kiadókkal, így egy kicsit könnyebben juthat át könyvünk a nagyon kemény rostán és kerülhet a legnagyobb könyvesbolt láncok polcaira.

Akár magánkiadást választunk, akár egy nagy kiadó segíti munkánk, mindenesetben az alábbi folyamaton kell egy kéziratnak keresztülmennie.

Kéziratból könyv

Első lépésként az olvasószerkesztőhöz kerül a kézirat. Egy sokat látott és olvasott író-szakértő átnézi, véleményezi a kéziratot. Ha úgy ítéli meg, hogy lehet könyv a kéziratból, akkor érdemes továbbmenni a folyamaton. Ha azt kapjuk válasznak, hogy még fejlődni, tanulni kell, akkor se adjuk fel! Sok olvasással, tanulással és gyakorlással csak idő kérdése az íróvá válás!

Ha az olvasószerkesztő rábólintott a kéziratra, akkor jön a szerkesztő. Ő az, aki segít az írónak „átírni” a kéziratot. Ez alatt azt kell érteni, hogy az íróval együtt segít a szófordulatok kijavításában, rávilágít a szükségtelen vagy túl részletesen megírt részekre és segít egy-egy szakasz olvasmányosabbá tételében.

Ezután kerül a kézirat a korrektúrázóhoz, ő javítja ki a helyesírási és stilisztikai hibákat. Következő lépés a tördelő, aki elkészíti a nyomdába küldhető verziót, ami már úgy néz ki, mintha a könyvet lapoznánk. Ezután visszakerül a már-már kész könyv a korrektúrázóhoz még egy utolsó átolvasásra.

Grafika és nyomtatás

Miközben készül a nyomdakész mű, érdemes már a grafikával is foglalkozni. Bár a mondás szerint „soha ne ítélj meg egy könyvet a borítójáról”, mégse szabad félvállról venni a külcsínt. Gondoljunk csak bele, mit látunk először a könyvesboltba lépve? Nem a lenyűgöző történetet vagy a mesteri fordulatokat, hanem a borítót és a címet! Fordítsunk időt és energiát a könyvhöz leginkább passzoló borító elkészítésére!

Ha már végigment a kézirat az összes folyamaton és a borítónk is szemet gyönyörködtető, akkor nincs is más dolgunk, mint átadni megfelelő formátumban a fájlokat a nyomda számára, hogy könyvet varázsolhassanak belőle. Persze, azért itt is lesz egy kis dolgunk. Ki kell választanunk a papírt, a borító vastagságát és azt, hogy milyen felületkezeléssel szeretnénk még szemet gyönyörködtetőbbé tenni a könyvünket.

Kiadás és terjesztés

Elkészült ugyan a könyvünk, de még nem pihenhetünk meg, egy hatalmas lépés még előttünk áll. El kell adnunk a könyvet! Szervezzünk könyvbemutatót, ahol a rokonoknak, barátoknak és érdeklődőknek bemutatjuk kemény munkánk gyümölcsét, a könyvet! Érdemes elhívni könyves blog írókat vagy a könyvünk témájához illő magazinok, újságok képviselőit, hogy recenziót írhassanak.

A terjesztés elősegítését segítendő felkereshetünk könyvesboltokat, webshopokat vagy nagyobb könyvkiadókat. Bár az utóbbi nem kicsi feladat, de ha megfelelő kapcsolatokkal rendelkező magánkiadóval dolgoztunk együtt, akkor ő segíteni fogja munkánkat.

ISBN, a könyvazonosító

Az ISBN (International Standard Book Number – Nemzetközi Szabványos Könyvazonosító) egy kód, melyet az 1960-as évek végétől használnak a könyvek, térképek, oktatási anyagok azonosítására. Ha levesz a polcáról egy könyvet, akkor szinte biztos lehet benne, hogy a vonalkódnál vagy az impresszumban megtalálja az ISBN számát.

Nem kötelező ISBN számot igényelnünk, de érdemes, ha szeretnénk értékesíteni a könyvet (jó tudni, hogy az ISBN számmal rendelkező könyveknél legtöbb esetben csak 5% az áfa, erről fontos nyilatkozni a nyomdának!). Legtöbben az „igénylés” szóra összerezzennek, mert több órás ügyintézést vizionálnak, de nem kell megijedni, az ISBN szám igénylése csak pár perc munkát igényel. Az Országos Széchényi Könyvtár részére küldött e-mailben (isbn@oszk.hu) többek között az alábbi adatokat kell megadnunk: kiadó neve, címe, telefonszáma, e-mail címe (a kiadó lehet maga az író is!); a könyv címe és szerzője, és a várható megjelenés dátuma. A pontos listáért kattintson ide! Ha szeretne több információt az ISBN-ről és, hogy a könyve kaphat-e számot, azt itt találja! Ha lett ISBN száma és kijött a nyomdából a remekmű, akkor ne feledkezzen meg a köteles példánytól! Erről bővebben itt olvashat!

Visszatérve a cikk elején említett izlandiakra, Jolabokaflod a hivatalos kifejezés a karácsony előtti könyváradatra. Ilyenkor jelenik meg a legtöbb könyv és szinte mindenki könyvet ad és kap karácsonyra. Ebben az időszakban, a kisboltban sem arról pletykálnak, hogy mi történt a celebekkel, hanem, hogy ki milyen könyvet vesz szerettei számára vagy milyen saját irománya kerül a könyvesboltok polcaira.

Mi is lehetne jobb és személyesebb ajándék karácsonyra a rokonoknak, barátoknak, mint egy általunk írt könyv? A Nyomda legújabb digitális nyomó gépének köszönhetően könnyedén és költséghatékonyan kivitelezhető, ha egy ilyen egyedi ajándékot szeretnénk szeretteinknek adni!

Könyv árajánlat kérés

Szívesen megvalósítaná a fentieket? Kérje a Focus-Premier Nyomda segítségét!

2019. június 3.