Művészek, akik a papírt választották a szobraikhoz

Nyomdászként büszkén vállaljuk, kedvenc alapanyagunk a papír. Imádjuk az illatát, a tapintását, és azt, hogy egy könnyen formálható, páratlan matéria. Különleges odafigyelést és bánásmódot követel – kizárólag ez biztosíthatja a hosszú élettartamot. Éppen ezért találjuk hihetetlenül izgalmasnak, hogy számos művész használja szobrászati célokra a nagyvilágban. Lássuk!

A szobrokhoz a legtöbben keménységet, állandóságot, korokon átívelést társítunk. Hogyan kapcsolódhat előbbihez egy ennyire illékony, sérülékeny anyag, mint a papír? Nos, pont ebben rejlik a titkuk: ez az ellentmondás határozza meg őket, ennek köszönhetik egyedi hangulatukat. Egy alkotópáros, a Zim and Zou például így fogalmaz a témáról: „a tiszavirág életű alapanyagok költészete”.

Nézzünk is tőlük pár alkotást!

A papírléghajók minden alkotóeleme papírból és kézzel készült: a rétegeket egyenként vágták ki, és helyezték egymásra. Ahogy weboldalukon olvasható, a projekt egy „óda az utazáshoz.” A végtelenségbe rekedt papírhajó-had egyszerre vág keresztül az időn és különböző tereken. Az alkotók a madarakhoz hasonlítják műveiket: a folyamatos vándorlásba kényszerítettség miatt mindig máshol kutatják álmaikat.

Érdemes körülnézni a francia művészek weboldalán, számos izgalmas projektet tudhatnak a magukénak. Mutatunk egy kis ízelítőt:

A Buenos Airesben tevékenykedő stúdió szintén a papírszobrok-készítésében találta meg önmagát. A Zim and Zou-val szemben viszont kevésbé lírai vonalat képviselnek: az általuk készített szobrokban mindig ott rejlik a humorfaktor, erősebb a történetmesélés, cukibbak a figurák. Óriás macskák, varázsgombák, erdei és mesebeli lények várnak a weboldalukon – mindenképp tegyen egy virtuális sétát!

A londoni művésznő szobrait a természet ihlette: madarakat, rovarokat, bogarakat és kagylókat örökít meg. Bár minden műve más és más, vannak közös jellemzőik: hihetetlen érzékenységgel alkotta meg őket, a részletességük pedig lenyűgöző. Közelebbről megvizsgálva látszik, hogy minden szobor apró kis papírdarabokból épül fel.

Ha pedig részletesség, érdemes körülnézni Lee Jihee weboldalán és Behance profilján is: minivárosokat, életképeket, apró szobákat és helyiségeket teremtett papírból. Az étel-kreációi mellett sem mehetünk el említés nélkül: papír-pizza, hamburger és egyéb finomságok várják a művészetre éhezőket.

Ha fentieket elnézve kedvet kapott az alkotáshoz, mindenképpen ismerje meg Wolfram Kampffmeyer DIY papírszobrait. Etsy boltjában készleteket vásárolhat, amelyek tartalmazzák a készre vágott papírokat és részletes instrukciót, amellyel könnyedén összehajtogathatja a választott darabot. Leginkább állatok és mesebeli lények kaptak helyet a kollekcióban, mutatunk is belőlük párat:

2020. február 24.