Mennyibe kerül egy könyv?

A könyv készítése összetett folyamat, amelynek során számos tényező határozza meg az árat. A legfőbb különbség, hogy van keménytáblás és puhatáblás kivitel. 

A puhatáblás könyv puha borítóval rendelkezik, amely általában kartonból vagy vastagabb papírból készül. Ezek a könyvek könnyebbek és rugalmasabbak, kényelmesebb olvasást biztosítanak. A keménytáblás könyvnek viszont merev borítója van, amely általában kartonból vagy kartonborítóval bevont deszkából készül. Ezek a könyvek tartósabbak és hosszabb élettartammal rendelkeznek, de nehezebbek és kevésbé rugalmasak.

Árak a bejegyzés végén!

1. Méret és terjedelem

A könyv mérete és terjedelme közvetlen hatással van az árra. Minél nagyobb és vastagabb a könyv, annál több anyagot és munkát igényel a gyártás során, ami magasabb költségeket jelent.

Szabvány könyv méretek: A/4, A/5, A/6, B/4k, B/5k, B/6k. A gazdaságossági szempontokat is figyelembe véve B-s méreteknél a szűkített, azaz a ‘k’ betűvel jelzett méreteket javasoljuk. Az általunk használt, szűkített B-s formátumok járnak a legkisebb eselékkel. További gazdaságos méretek: 20 x 20 cm, 15 x 15 cm. Ha egyéb konkrét elképzelése van, kérjen árat tőlünk.

2. Borító minősége és kivitele

A borító minősége és kivitele meghatározza a könyv első benyomását és értékét. A prémium borítóanyagok, dombornyomás, fóliázás vagy más speciális kivitelezés jelentősen növelheti a könyv árát, de emeli az esztétikai értéket is.

3. Papírminősége és típusa

A könyv belső lapjainak papírminősége és típusa szintén befolyásolja az árat. A magasabb minőségű és vastagabb papírok általában drágábbak, de jobb olvasási élményt nyújtanak.

4. Nyomtatási technika

A nyomtatási technika szintén jelentős szerepet játszik az árképzésben. A digitális nyomtatás általában rugalmasabb és költséghatékonyabb megoldás kisebb példányszámok esetén, míg a nagyobb példányszámok esetén az ofszet nyomtatás a gazdaságosabb.

5. Tervezés és szerkesztés

A könyv tervezése és grafikai munkája szintén befolyásolja az árat. Minél összetettebb a tervezés, és minél több grafikai elemet tartalmaz a kiadvány amiket ki szeretnének emelni akár UV formalakkozással, akár domborozással, ezek a tényezők szintén emelik a kiadványok előállítási, gyártási, nyomtatási költségét.

Egy könyv fedelének (borítójának) megtervezése kiemelten fontos feladat. Egyik elemi pontja a méretek és a gerinc vastagságának pontos meghatározása. Ezt az oldalszám és egyéb paraméterek ismeretében kell kiszámolni. Itt teheti meg.

6. Kiegészítők és extra felületkezelések

Különféle kiegészítők és extra funkciók, mint például, fóliázás, UV lakkozás, prégelés, vagy dombornyomás szintén hozzáadhatnak az árhoz, de egyúttal egyedivé és vonzóvá is teszik a kiadványt.

7. Példányszám

Általában minél nagyobb a példányszám, annál alacsonyabb lesz az egy könyvre eső gyártási költség, és így az egy darabra eső ár is csökken.

Az árképzés során figyelembe kell venni ezeket a tényezőket és egyensúlyt kell teremteni a könyv minősége és az ár között. A megfelelő költséghatékony megoldás kiválasztása függ a kiadó vagy a szerző céljaitól, a kívánt minőségtől és a rendelkezésre álló költségvetéstől.

Árak:

És akkor most nézzünk pár példát rá:

A5 méretű könyv, füles, azaz visszahajló borítóval

344+8 oldal
borító 300g matt, kívül matt fóliázva, 4+0 szín
belív 80g ofszet, 1+1 szín fekete
PUR ragasztókötve
500 db
998.-/db + áfa.


B5K, azaz 165×234 mm méretű könyv

100+4 oldal
borító 300g matt műnyomó, kívül matt fóliázva, 4+0 szín
belív 130g matt műnyomó, 4+4 szín
PUR ragasztókötve
500 db
980.-/db + áfa.


130×197 mm méretű könyv

140+4 oldal
borító 250g matt műnyomó, 4+4 szín
belív 80g Holmen Book, volumenizált papír, 1+1 szín fekete
borító kívül matt fóliázva és UV formalakkozva
PUR ragasztva
600 db
598.-/ db + áfa.

Természetesen ezek csupán példák. Ha más paraméterek alapján szeretne irkafüzetet rendelni, kérjük, lépjen kapcsolatba velünk, vagy küldjön árajánlatkérést az árajánlati űrlap kitöltésével, amelyet pillanatok alatt könnyedén elkészíthet.

Árajánlatkérés

A könyvnyomtatás fontossága és jelentősége

1452 Ez az az évszám, ami elindította a könyvkészítés illetve könyvnyomtatás reneszánszát, ami még a mai napig is kitart. Köszönjük Gutenberg!

Gutenberg találmányával a könyvnyomtatás tömegtermeléssé tudott fejlődni. Érdekes adat, miszerint a világ legtöbbször nyomott, legtöbb nyelvre lefordított és legtöbbet kiadott könyve a Biblia.

A könyv napjainkban is igen keresett és hasznos termék, bár már több alkalommal temették a digitalizáció térnyerése miatt. Persze ez nem így lett, és még jó darabig nem is lesz így, mivel igen nagy az igény a könyvekre, ezáltal a könyvnyomtatásra is, amit a Focus- Premier Kft.-nél gördülékenyen, rövid határidőkkel, költséghatékonyan el is tudunk készíteni. Árajánlat után, a nyomdai anyagok megküldését követően néhány nappal már kézzel foghatóan, finom nyomda és papírszagúan lehet már lapozgatni, olvasni a frissen elkészült könyvet.

Hiszen ki ne szeretné kézbe fogni, lapozgatni és magába szívni az új könyv semmihez nem fogható illatát…

Árajánlatkérés
2024. február 26.