A papír 7 élete

Március 1. az újrapapír világnapja. Ennek a nemzetközi kezdeményezésnek a célja, hogy felhívja a figyelmet az újrapapír használatának környezetvédelmi előnyeire. Tudta például, hogy az otthon használt nyomtatópapírt hétszer lehet újrahasznosítani? Ebben a cikkünkben a papírgyártás folyamatát, az újrahasznosítás menetét és annak előnyeit mutatjuk be.

Hogyan lesz fából papír?

A papírgyártás alapvetően növényi alapanyagokkal történik, jellemzően fafélék szolgálnak alapul, de használnak nádat, kendert, lent és gyapotot is. Mivel a kéreg anyaga a papírt barnás színűvé tenné, ezért kérgező gépekkel lehántják róla. Mivel a papír legfontosabb alkotóeleme a cellulóz, ezért a feldolgozás elsődleges célja a növényi rostokban lévő egyéb anyagok eltávolítása.

A papírgyártás első lépése a nyersanyag előkészítése. Ha a fát csiszolással elemi rostjaira bontják. Az így nyert facsiszolat roncsolt és rövid rostokból áll, ezért ezt olyan papír előállítására használják, amelyektől időtállóságot nem kívánnak, mint például az újságpapír.

Második lépés a pépesítés, melynek során a rostokat elemi rostokra bontják, átmossák és őrléssel megnövelik a rostok felszínét, ezzel elősegítve azok összetapadását. Cél a csomómentes pép előállítása.

Harmadik lépés az adalékanyagok hozzáadása, mely meghatározza a papír minőségét.  Az eljárás során a cellulózrostok közötti részt különféle anyagokkal kitöltik, klórral fehérítik, majd enyvezik, hogy a papír ellenálló legyen. Színes papír gyártásakor itt kerül bele a pépbe a színezék.

A negyedik lépésben kerül be a már kezelt pép a nagyteljesítményű papírgyártó gépsorba. Ennek első szakasza a szitálás, ahol a hígan folyó papírpép elterül és a benne lévő víz a szita rázó mozgása miatt átfolyik a szitán, egyúttal a pépben levő rostok is egyenletesebben szétterülnek. A préselési szakaszon a nyomóhengerek kipréselik a maradék vizet. Az utolsó szakaszon, a szárítószakaszon gőzfűtésű hengerek víztelenítik és simítják a papírt. Az eljárás végén a kész papírt lehűtik, majd felcsévélik.

Hogyan lesz papírból újrapapír?

Most nézzük meg hogyan lesz az így előállított papírból újrapapír. A háztartásokban, intézményekben keletkezett papírhulladék között sok, különböző minőségű papír található, pl. újságpapír, karton vagy üdítős doboz. Nagyon fontos, hogy mielőtt ezeket a papírokat a szelektív tárolóba dobnánk, távolítsuk el közülük a fóliázott, laminált vagy felületkezelt papírokat. Valamint figyeljünk arra is, hogy ezek a papírok ne legyenek szennyezettek.

A szelektív gyűjtőedényekből történő begyűjtés után a hulladék előbb gépi, majd kézi válogatáson esik át, majd fajták szerint bálázzák. Az újrahasznosítás két módon történhet ezután. Az egyik verzió, hogy pépesítik a papírt, majd a korábban már leírt papírgyártási folyamattal félkész terméket gyártanak belőle. Az újrahasznosított késztermékek nagy részét ebből a félkész termékből állítják elő. Másik módja az újrahasznosításnak, hogy a bebálázott papírt ledarálják és magas hőmérsékleten összetömörítik. Ezzel a módszerrel készülnek többek között az üdítős és tejes dobozok.

Itt egy angol nyelvű videó, mely bemutatja a folyamatot:

Sok munka van az újrahasznosítással, de miért éri meg mégis?

Mivel a papírgyártáshoz rengeteg energiára van szükség, ezért nézzük meg számokban, hogy miből mennyit spórolhatunk az újrahasznosítással?

Egy tonna szűz papír Egy tonna újrapapír
Víz 417 m3 100 m3
Alapanyag 1700 kg fa 1150 kg papír
Energia 717 kWh 300 kWh

Ugye, milyen nagy a különbség?

Emellett fontos tényező, hogy a papírhasználat megterhelő a környezetnek. A papírgyártás a világ teljes energiafelhasználásának 4 százalékáért felelős. Magyarországon évente 700 ezer tonna papírt használunk fel, egy ember évente átlagosan 60-70 kilogrammot. Iparági statisztikák szerint ebből a papírmennyiségből 400-450 ezer tonnát gyűjtünk vissza és hasznosítunk.

Miért menő a papír hasznosítása?

Egy tonna újrahasznosított papír…

Ha meggyőzték a számok és szeretne jobban odafigyelni a környezetére, akkor a Focus-Premier Kft-nél válassza a Cyclus-papírcsaládot, amely 100%-ban újrahasznosított papír!

És ha szeretné megtudni, hogy az ön kiadványa, nyomdai munkája mennyibe kerülne újrahasznosított papírra, kérjen árat egyszerűen és gyorsan!

Szívesen megvalósítaná a fentieket? Kérje a Focus-Premier Nyomda segítségét!

Árajánlat kérés
2019. szeptember 10.