Spóroljon időt és pénzt: használjon mockupokat!

Kezdjünk az elején: mi is az a mockup? Maga a szó mintadarabot, makettet takar, a grafika területén pedig kreatív sablont. Ezek valamilyen tárgyat ábrázolnak, például névjegykártyát, könyvet, bögrét, amelyekre Photoshop program segítségével könnyedén ráilleszthető saját grafika vagy szöveg.

Milyen esetekben érdemes használni?

A lehetőségek tárháza nagyjából végtelen, de mi most korlátozzuk a nyomda területére: lehetővé teszi, hogy a készítendő terméket bemutathassa ügyfelei számára, de akár termékpalettáját is szemléltetheti anélkül, hogy minden darabot egyenként legyártatna és befotózna. Ezzel pedig jelentős mértékben időt és pénzt spórolhat – érdemes tehát elmélyülni a témában.

Hogyan működik?

A mockupok általában PSD fájlok, amelyekben különböző rétegek vannak, melyek legtöbbször már el vannak látva a szükséges effektekkel (árnyékok, fények, színek), hogy a ráhelyezett kép vagy grafika valóságosan illeszkedjen a többi elemhez.

Mire figyeljünk?

E képek lényege, hogy realisztikusak és élethűek legyenek: fontos tehát, hogy jó minőségű mockupokkal dolgozzunk. Grafikák esetében válasszunk vektoros formátumot, fotók esetén pedig minél nagyobb felbontást. Utóbbinál már a fotózás során is gondolkodhatunk előre: nézzük meg a használni kívánt mockupot és úgy állítsuk be a fényeket, szöget, árnyékokat, hogy alkalmazkodjon a grafikai sablonhoz.

Mennyibe kerülnek a mockupok?

A sablonok árai változóak, de érdemes jól körülnézni az interneten: számos olyan oldal létezik (például a Mockupworld, ahol ingyenes változatok is elérhetőek. Persze, ha igazán egyedi, különleges, kevésbé használt mockupra vadászunk, a fizetős változatok között is jó gondolat keresgélni.

2020. március 12.