A védőborító előnyei

Bár a nyomtatott termékek közül a könyv a legellenállóbb darab, mégis érdemes kihasználni a felületnemesítésben és a különböző védőborítókban rejlő lehetőségeket. De mik is ezek pontosan, hogyan és meddig óvják meg a kötetet a külső behatásoktól? Cikkünkben a könyvek élettartam hosszabbításához adunk tippeket!

Kemény kötés vagy puha tábla?

Kezdjük az alapoknál! Könyvnyomtatáskor kétféle borító közül választhatunk. A kemény kötéses darabok esetében egy 2 mm-es szürkelemezre kerül a borító kasírozással, a lapokat pedig cérnafűzéssel rögzítik. Puha táblás kiadványoknál a borító bár nem szürkelemez, de egy vastagabb, keményebb papírból készül, amely kiválóan védi a belíveket. A lapok PUR-ragasztással kerülnek rögzítésre, amely jelenleg a legmodernebb technológia a puhatáblás kötetek gyártásához. A két kötési forma közöse, hogy megjelenésükben prémiumak, exkluzívak, és rendkívül tartósak más nyomtatott termékekhez viszonyítva. Ha viszont a két könyvtípust vetjük össze, természetesen a kemény kötéses jóval fölülmúlja vetélytársát a tartósság mértékét tekintve.

Könyvnyomtatás védőborítóval

Mi is a védőborító? Biztosak vagyunk abban, hogy találkozott már a papírból készült levehető „takarókkal”, amely a könyvek borítójára kerülnek pluszban. Az olvasók sokszor könyvjelzőként alkalmazzák, egyszerűen oda hajták be őket, ahol éppen az olvasmányban tartanak. A gyártók viszont két egészen más okból szokták alkalmazni: az első és legfontosabb, természetesen a védelmi faktor. Bár a lapok sérülékenyebbek, mint egy szürkelemezes borító, elhasználódásukig kiválóan védik azt. Utána pedig egyszerűen cserélhetőek, levehetőek, utángyárthatóak – elkészítésük pedig jóval olcsóbb. És itt jutunk el a második pontig. Kedvezményesebben kihozható a könynyomtatás védőborítóval, ugyanis a takaró lapok felületnemesítése optimálisabb áron megvalósítható. Így tehát elérhető egy gazdagon díszitett, például prégelt borító a külső lapok által. Gyakori megoldás egy sima, letisztult „belső” borító alkalmazása, amelyre egy egészen más képet adó, látványosabb külső védőborító kerül. Ez kreatív szempontból is számtalan lehetőséget rejt, ugyanis a borító kinézete könnyedén változtatható: ha később díjat nyerne a kötet, vagy valamilyen kampány keretében egy promóció részévé válik, egyszerűen és gyorsan feltüntethető. Érdemes tudni, hogy a módszer kemény kötéses és puha táblás változatoknál egyaránt alkalmazható.

Felületnemesítés

De milyen technikákat érdemes még pluszban alkalmazni a lapokon? Itt ketté kell osztani a lehetőségeket, ha a könyvnyomtatást védőborítóval tervezzük. Amennyiben a cél az élettartam növelés, a fóliázás, lakkozás a legjobb választás. Ezek akadályozzák a kopást, amelyet a gyakori forgatás, áthelyezés, használat eredményez. Védenek a napsugárzástól is, illetve bizonyos fokig a nedvesség ellen is. Ha viszont inkább azt szeretnénk elérni a védőborítóval, hogy minél inkább felkeltse azok figyelmét, akik kapcsolatba kerülnek vele, az alábbiakat javasoljuk:

– prégelés: csillogó felületek (pl. arany, ezüst) adhatóak a lapokhoz
- dombornyomás: kiemelkedő, vagy besüllyedhető betűk, formák hozhatóak létre általa
- formalakkozás: egyes felületek csillogóvá, vagy éppen mattá tehetőek a technikával
Természetesen a két csoport nem zárja ki egymást, több technika is alkalmazható könyvnyomtatáskor, könyvgyártáskor a védőborítónál.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, vagy további kérdései merültek fel a fentiekkel kapcsolatban, vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén!