Mennyit tud a nyomdaiparról?

„Szerintünk ezt bígeléssel lehetne a legjobban megoldani, a proofon be tudjuk mutatni, illetve a prégelést is!”
Négyszínnyomással, ragasztókötve, műnyomópapírra megfelel? Ennél a projektnél mindenképpen az ofszetnyomtatást javasoljuk a digitális nyomással szemben!”

Ha a fenti mondatok elsőkörben összezavarják, ne önmagában keresse a hibát: mint minden szakmának, a nyomdaiparnak is megvannak a maga zsargonjai. Cikkünkben ezekhez adunk most gyorstalpalót, de vigyázat: itt néha nem minden az, aminek látszik! A poloska például nem rovar, a mutáció pedig nem ijesztő rendellenesség. Kezdjünk is bele!

A nyomdába érve gyakran találhatja magát az ember ismeretlen területen: a megrendeléskor a munkatársak kérdések sokaságával bombázzák a mit sem sejtő ügyfeleket. Már itt sem árt az alapvető fogalmakkal tisztában lenni: az anyagleadásnál például gyakori kérdés a vágójelek és a kifutó pontossága, illetve, a különböző felületnemesítő eljárások elhelyezkedése.

De nem is húzzuk tovább az időt: készítettünk egy rövid kvízt, amelyből megtudhatja, mennyire ismeri a nyomdaipar csínját-bínját. Ha pedig úgy érzi, a fenti szöveg idegen nyelven íródott, akkor is érdemes kitöltenie: most megtanulhatja a legfontosabb és legérdekesebb kifejezéseket!

2020. január 10.