Így válasszon könyvet: 5 tipp, hogy megtalálja az igazit

Érzett már boldogságot egy könyv befejezése után, annyira magával ragadta? Szuper érzés megtalálni egy igazán értékes művet, ami által többé válunk. De hogyan is keressünk? Amennyiben Ön is bolyongott már tanácstalanul könyvesboltban, esetleg az olvasnivalók listája véget ért, mutatjuk, hogy találhatja meg a tökéletes kötetet!

Beleolvasás

Sokak számára furcsának tűnik, de ez a legjobb és legegyszerűbb módszer: olvassunk el pár oldalt, mélyedjünk el kicsit a könyvben. A borító külsején és belsején található leírások sokszor marketing szempontok alapján készülnek: céljuk, hogy minél tetszetősebben és vonzóbban foglalják össze a művet. Nem biztos tehát, hogy ugyanazt az izgalmat fogja érezni, ha konkrétan belekezd a könyvbe. Elsőre szokatlannak tűnhet leülni egy könyvesboltban, de nem véletlenül tesznek székeket, kényelmes foteleket az üzletekbe. Ezek bizony mind azt a célt szolgálják, hogy csak azt vásároljuk meg, ami valóban tetszeni fog. Vannak, akik arra esküsznek, hogy középen érdemes felcsapni a köteteket, hogy biztos valami izgalmasra bukkanjunk – azonban esélyes, hogy túl korán szerzünk tudomást a cselekmény egy fontos mozzanatáról. De abban is van igazság, hogy egy lassan beinduló történet nem minden esetben varázsolja el az első pár oldallal. A nyelvezetről, a stílusról és a hangulatról viszont megbízható képet kaphatunk.

Keresse a toplistákat!

A legtöbb könyvesbolt rendelkezik Best Seller szekcióval. Az estek nagyrészében (természetesen vannak kivételek!) kevésbé lőhetünk mellé egy innen választott művel. Azért az első pontban leírt technikát itt is érdemes alkalmazni, illetve a most következőt:

Olvasson véleményeket!

Ne döntsünk rögtön, nézelődjünk kicsit: a Google-ben rákeresve számos értékelést találhatunk. Nézzünk utána a szóban forgó könyvnek, olvassunk el minél több véleményt! Vannak nagyobb oldalak, ahonnan tájékozódhatunk, de egy-egy ismert személy, megbízható blogger, vagy akár egy lelkes amatőr is a hasznunkra lehet. Fontos: kerüljük a spoilert, a részletes kritikák elvehetik az olvasás élményét, ha előre lelövik a cselekményt.

Csatlakozzon csoportokhoz!

A netes böngészés eggyel mélyebb formája, ha Facebookos, Reddites csoportokban, fórumokban vadászunk a véleményekre. Itt fel is tehetünk kérdéseket, amennyiben semmilyen infót nem találunk az általunk választott könyvről. De például akkor is jól jöhetnek, ha kifogyott a lehetséges olvasnivalókból és újakra fáj a foga. Amire figyeljen: jól válogassa meg a közösséget, ahova csatlakozik. Az itt található vélemények erősen szubjektívek, így könnyen eltántoríthatják akár értékes könyvtől is.

Érdeklődjön barátoktól, ismerősöktől!

Ha nem szívesen támaszkodik ismeretlenek véleményére, nézzen körül ismerősei között! Általában mindenki rendelkezik legalább egy (de inkább több!) könyvmoly baráttal, akik szívesen megosztják tippjeiket – akár a fentebb leírt pontokkal kapcsolatban is. Jó gondolat lehet akár egy olvasókör kialakítása is: válasszanak egy-egy kötetet, amelyet a csapat közösen véleményez.

Ha pedig végképp nem találja a tökéletes darabot, de érez magában írói vénát, készíttesse el velünk saját könyvét! A grafikai tervezés fázisától a gyártásig vállaljuk. Lépjen kapcsolatba kollégáinkkal!

2020. március 21.